Så fungerar Timpris för el!
Det pratas mycket om timpris för el. Men vad innebär det? Och när är elen som billigast? 7H krafts marknadschef Nathalie Lindgren reder ut begreppen
Med timmätning läser elmätaren av förbrukningen hos kunden varje timme, i stället för en gång per månad.
– Ett timbaserat rörligt pris är transparent och rättvist. Varje kund betalar för exakt så som kundens förbrukning sett ut under månaden, till det pris som gällde vid den timme då elen förbrukades, säger Nathalie Lindgren, marknadschef 7H kraft.
– Som kund betalar du alltså för ditt exakta förbrukningsmönster och har därmed en möjlighet att påverka prislappen, om du vill. Till skillnad från rörligt elavtal med månadspris som baseras på ett kollektivt förbrukningsmönster hos samtliga elkunder med rörligt elpris i ditt område.
Om du har hög elanvändning just under dyra timmar på dygnet, och du har liten möjlighet att styra om förbrukning, så kan kostnaden bli hög. Då kan det vara en bättre idé att välja ett vanligt rörligt elpris som ger dig ett snitt av föregående månads kostnad per kWh, säger Nathalie Lindgren.
Hur ska man tänka kring sin elförbrukning med rörligt timpris på el?
– Har du elbil, så kan du med fördel ladda på natten när elen har ett lägre pris. Slå också av eldriven uppvärmning under dyra timmar. Även mindre saker som att starta diskmaskinen senare på kvällen i stället för direkt efter middagsmaten kan minska kostnaden.
I framtiden, kommer det att bli allt enklare att styra sin elanvändning och att spara både el och pengar med hjälp av smart teknik som gör att apparater själva kan styra sin förbrukning efter när elen är som billigast.
Vilka tider är elen billigast?
– Ofta är elen billigare på natten och ibland även på helger, då mindre el används både i hemmen och i industrin. Men det kan förekomma billiga timmar på dagen och dyra timmar på natten också.
– Det är viktigt att man följer timpriserna dag för dag så som marknaden ser ut nu, längre tillbaka kunde vi lita på att prisvariationerna var relativt konstanta men idag ser det annorlunda ut, säger Nathalie Lindgren
Elpriset påverkas av flera olika faktorer.
Vattentillgången i den nordiska vattenkraften, kärnkraftsproduktionen, väderförhållanden som temperatur och vind hör till det som spelar in.
Det gör det väldigt svårt att förutspå
framtida elpriser, konstaterar Nathalie Lindgren.
Eftersom Sverige både exporterar och importerar el är också elpriserna i omkringliggande länder, exempelvis Tyskland, betydelsefulla.
Därigenom inverkar även världskonjunkturen och priset på gas och olja.
– I takt med att den förnybara elproduktionen ökar i andel så
ökar också variationerna i pris.
Vind- och solkraft är direkt väderberoende och därmed inte reglerbar.
När vi inte kan producera
så mycket el minskar utbudet, och elpriset stiger.
Det enda vi kan säga säkert om elpriset är att det kommer att fortsätta variera, både mellan åren och mellan enskilda timmar, säger Nathalie Lindgren
1. Elen är ofta billigare på natten och ibland även på helger. Då används mindre el används både i hemmen och i industrin. Men det kan förekomma billiga timmar på dagen och dyra timmar på natten också. Rådande marknadsläge gör prisbilden extra svängig.
2. Ger möjlighet att påverka elkostnaden för aktiva kunder. Genom att använda elen under de timmar på dygnet när elen är som billigast minskar kostnaden, även om förbrukningen är lika hög.
3. Passar kunder som vill följa marknadens svängningar. Och vars hushåll klarar av svängningar i elkostnaden.
4. Ger överblick. Är du intresserad eller har behov kan du följa elpriset dag för dag. Du får på så sätt överblick och slipper överraskningar när månaden tar slut.
5. Kräver en särskild mätare. För att kunna ha timbaserat rörligt pris behöver du en mätare som mäter per timme, vilket ditt elnätsbolag säkerställer. Det kan ta upp till tre månader innan ditt elnätsbolag ställt om din elmätare så att din elleverantör kan fakturera efter din unika timanvändning.